בחלקים הקודמים במדריך זה, הבנו מדוע חשוב כל כך לסלוח, כיצד אנחנו יכולות להשתמש בכעס בדרך מועילה וממה מורכב הר הסליחה. במאמר זה נדבר על המרכיב הראשון בהר הסליחה- האשמה.
אשמה היא מצב רגשי בו אדם מאמין שהתנהג (כולל התנהגות פנימית – מחשבות, רגשות וכו’) באופן לא מוסרי, בכך שהוא עשה מעשה שהוא מאמין כי לא היה צריך לעשותו (או לחלופין לא עשה מעשה שהיה צריך לעשות), מצב כזה מעורר רגש שלילי שאינו חולף במהירות (מתוך ויקיפדיה.)
רבים מאתנו נושאים בתוכנו תחושת אשמה על מעשים שעשינו ועל אלו שלא עשינו. כפי שכתבתי ב”פירוק הר הסליחה”, יש ביכולתנו לקחת אחריות על הרגשות הנמצאים בינינו לבין עצמנו, יש לנו אפשרות לרפא את תחושת האשמה שאנו חשים כלפי עצמנו.
אני מזמינה אותך לעצום עיניים ולקחת שלוש נשימות עמוקות.
בזמן הנשיפה להשמיע קול אנחה, נשיפה שכזו מגדילה את תחושת השחרור. לחזור לנשימה טבעית ותוך כדי כך לראות לפניך צג שעליו מופיעה הכתובת: “אני אשמה”. שימי לב לתחושות העולות בך כשאת מתבוננת בצג:
1.אילו מחשבות מתרוצצות בראשך כשאת מתבוננת בצג? האם “אני אשמה” מכוון לעניין מסוים, התנסות מסוימת או שזוהי תחושה כללית? כתבי לעצמך בנקודות את המחשבות שעולות.
2. אילו תחושות עולות בך כשאת מתבוננת בצג? האם את חשה התכווצות? אם כן, באיזה חלק בגופך את חשה את ההתכווצות?
3. האם התחושות והמחשבות מלוות בצבע מסוים? האם לתחושות צבע אחד ולמחשבות צבע אחר?
4. את ממשיכה ונושמת ותוך כדי ראיית הצג “אני אשמה” את שמה לב שישנם חלקים בגוף שהם מוארים וחלקים אחרים חשוכים. אני מזמינה אותך להתחבר לחלק מואר בגוף ולנשום לתוכו. תוך כדי נשימה את שמה לב שהחלק המואר הולך ומתרחב. לאחר כחמש דקות של נשימה והרחבת חלק מואר, חזרי להתבונן שוב בגוף. מה מתרחש בו כעת?
את מוזמנת לחזור על תהליך זה עם חלק מואר נוסף שציינת לעצמך. אל תאיצי בעצמך ואל תכריחי את עצמך לחזור על התהליך אם לא קיים בך רצון פנימי, היי קשובה לעצמך, זהו המפתח לעבודה זו.
5. לאחר השלמת התהליך, כפי שמצוין בנקודות 1-5 (גם אם עדיין יש בגוף חלקים חשוכים בזמן מבט על הצג), את מודה לעצמך, מוקירה את הנכונות שלך לתהליך. את יכולה לומר לעצמך: “אני מודה לעצמי על האומץ לפגוש את האשמה שבי ועל הנכונות להגדיל את גוף האור שלי”.
6.לאחר יום-יומיים את מוזמנת לפנות לעצמך שוב זמן ולהנחות את עצמך בתהליך כולו. לאחר מספר פעמים תחושי שמסת הגוף המוארת גדלה ובסופו של דבר על הצג יופיע צמד מילים אחר וחיובי. כתבי את צמד המילים שמופיע בפניך על דף באותיות גדולות וברורות.
7. את יכולה לתלות את הדף במקום בולט לעין ו/או לקפלו ולשאת אותו עמך. הדבר החשוב הוא לנשום את החוויה החדשה לתוכך.
מדי בוקר, בזמן צחצוח שיניים ועמידה מול מראה נשמי לתוכך את צמד המילים החדש, תוך כדי שאת אומרת אותן לעצמך שלוש פעמים.
עשי זאת במשך 21 יום. השינוי מתחולל בתוכך.
אחרי שחוללת שינוי בתחושת האשמה שבך והתמרת אותה למבט חיובי, את פנויה ליצור מציאות חדשה גם עם הבושה המקננת בך.
במאמר הבא נתייחס למרכיב השני בהר הסליחה – הבושה.